Ebru Sanatı Malzemeleri

Bu sayfamızda ebru sanatı malzemeleri hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilere katkı sağlayabilir ve kişisel deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Karagenan olarak bilinen deniz yosunu
Deniz kadayıfının işlenmiş hali.

Kıvam Artırıcılar

Deniz Kadayıfı

Ebru yapmak için gerekli suyun hazırlanmasında kullanılan malzemenin adıdır deniz kadayıfı. Bir tür kırmızı deniz yosunu olan “carrageenan”,  gıda endüstri tarafından sıkça kullanılan doğal bir gıda katkı malzemesidir.

Hızlıca hazırlanması, uzun süre kullanılması ve kolay ayar yapılması gibi sebeplerden ötürü, günümüzde en çok kullanılan ebru suyu kıvam arttırıcısıdır. Ayrıca diğer kıvam artırıcı malzemelere göre daha canlı renklerde ebru yapımına imkan sağlar.

Deniz Kadayıfı (Kerajin) Nasıl Hazırlanır?

Deniz kadayıfının hazırlanışı çok kolaydır. Temiz su içine katılan yeterli miktarda kerajin eriyene kadar el ile veya elektrikli bir karıştırıcı ile karıştırılır ve neticesinde elde edilen su ebru yapımında kullanılır. deniz kadayıfını karıştıracağınız suyun ılık olması daha hızlı erimeye sebep olur. Deniz kadayıfının tam olarak erimesi için, suyu birkaç kere iyice karıştırmak gerekir. Bu karıştırma işi 10 ar dakika aralıklarla 10 ar dakikalık karıştırmalar şeklinde olabilir. Karıştırma işlemi bittikten sonra, bu sıvıyı 6 saat dinlendirdikten sonra kullanmanız yerinde olur. Deniz kadayıfı ile hazırlanmış su 2. günden sonra daha iyi sonuç verebilir, bu yüzden her gün ebru yapmaya çalışmak doğru olur.

Kitre

20 sene öncesine kadar neredeyse her ebrucunun kullandığı kıvam artırıcı malzeme olan kitre, geven bitkisinin öz suyundan elde edilir. Hazırlanışı deniz kadayıfı gibi hızlı olmayan bu malzeme günümüzde pek kullanılmadığı için, daha detaylı bilgi vermeye gerek duymuyoruz.

Kıvam Artırıcılar

Günümüzde daha ucuz olduğu için piyasada satılan, deniz kadayıfı gibi hazırlanan malzemelerdir. Bu malzemelerde genellikle farklı deniz yosunlarından elde edilmektedir ancak ebru yapımında çok iyi neticeler vermezler. Alginat bu tür kıvam artırıcılardan biridir.

Ebru sanatı boyaları
Oksit pigmentler

Ebru Boyaları

Ebru sanatında kullanılan boyalar, toprak boya diye tanımlanan, taş, toprak ve metal oksitlerden elde edilen boyalardır. Ebru boyaları suda erimeyen, asit kazein içermeyen doğal boyar maddelerden imal edilir. Günümüzde üretilen ebru boyalarının çok büyük çoğunluğu oksit boya olarak bilinen, farklı metallerin laboratuvar ortamında “paslandırılmasıyla” elde edilen pigmentlerden üretilir.

Uyarı : 

Günümüzde ebru boyası üreten bazı üreticiler “ucuz” pigmentler kullanmaktadır. Bu tür boyalar genellikle floresan pigment diye bilinen maddelerden imal edilmektedirler. Bu tür pigmentler çok parlak renkli görüntüleriyle dikkat çekici olsa da, az dayanıklı (solabilir) ve doğal görünmeyen boyalardır. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Geleneksel ebru sanatında tabii boyaların kullanılmasının sebebi; içlerinde zararlı hiçbir katkının olmaması ve bu boyalar ile yapılan ebruların renklerinin uzun süre solmadan kalabilmesidir.

EBRU BOYALARININ HAZIRLANIŞI

Toprak halide olan boyalar önce iyice ezildikten sonra bir elek yardımı ile içinde bulunan taş, çakıl v.s. maddelerden temizlenir. temizlenmiş olan boya bir kaba alındıktan sonra üzerine bir miktar su ilave edilir ve karıştırılarak bir süre burada bekletilir. su ile karıştırlmış olan boyalar, karıştırma işleminden hemen sonra başka bir kaba bir kaba boşaltılır. boşaltılmış olan kabın dibinde kalan tortular atılır ve bu işlem 3-4 kez tekrarlanır. en sonunda kalan boya sık bir elek yardımı ile tekrar temizlenir ve kalan su atılır. bu işlemlerden sonra boya ezilmeye hazır hale gelir.

Ebru boyalarının hazırlanmasındaki belkide en önemli ayrıntı boyaların iyi bir şekilde ezilmesidir. Ebruda kullanıcağınız boyalar eğer yeteri kadar ezilmemiş ise; suyun üzerinde yüzmez dibe çökerler, kağıdı tekneden alırken tekne kenarına sürtünmeden dolayı akabilirler ve soluk görünürler. bu gibi sebeplerden dolayı boyalarınızı ezerken sabırlı davranmanız ve yeteri kadar ezmeniz şarttır. iyi ebru yapabilmek için iyi boyalar gereklidir. ezmek istediğiniz boyadan bir avuç kadar alıp desteseng altlığına koyulur ve boyanın ortasına su dökmek için bir çukur meydana getirilir ve su ile karıştırılmaya başlanır. karıştırma işlemi neticesinde çamur kıvamına gelen boya, desteseng yardımı ile 8′e benzer hareketler yapılarak ezilir. yeteri kadar ezilen boya daha sonra bir kap içine konur ve içine öd ilave edilerek beklemeye alınır. boyaların öd ile karştırılarak bekletilmesi boya kalitesi açısından önemlidir ve uzun süre öd ile bekletilen boyalar daha iyi sonuç verir.

Ebru Fırçası

EBRU FIRÇASI

Tekne yüzeyine boya serpek için, ebrucuların kendileri tarafından hazırlanan, at kılından yapılan fırçalardır. Eskiden hazır olarak satılmayan ebru fırçaları şimdilerde rahatlıkla hazır olarak satın alınabilmektedir. Ebru fırçasının sapı eski ustalarca gül ağacından yapıldığından günümüzde de en fazla gül dalı kullanılmaktadır.

Sığır ödü

SIĞIR ÖDÜ

Ebruda kullanılan boyaların içine katıldığında, boyaların su yüzeyinde dairesel şekilde açılarak dibe batmasını ve boyaların birbirlerine karışmasını engeller. genellikle sığır ödü kullanılır. sarı renkli ve kötü kokulu bir madde olan öd bu sanatın olmazsa olmazlarındandır. (ebruyu seven kokusuna katlanır) ebruda tekneye serpilecek boyaların öd ayarları, ilk sırada kullanılacak boyaya en az, ve sıralama ile doğru orantılı olarak bir sonraki boyalara daha fazla öd katılarak yapılır. ödü fazla olan boyanın üzerine daha az öd ihtiva eden boya serpilmesi halide, boya açılmayıp suyun dibine batacaktır. sıcak havalarda erken bozulan öd buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Neft - Terebentin

NEFT – TEREBENTİN

Neft ebru boyalarının içine ilave edildikten sonra tekneye serpilen boya damlaları içlerinde küçük hava kabarçıkları varmış gibi dağılırlar, neftli boya kullanımı ebru yapımında tekneye düşen toz deliklerine benzer etki yaptığı için tozdan kaynaklanan hataların görünmemesini sağlar. boyanın içine tek damlalar halinde ilave edilerek denenmesi ve yeterli neft ayarını yakalamak için sabırlı olunması gereklidir. çiçekli ebru yapımında kullanmak üzere hazırlanan neftli boya için kullanılan fırça kavanozdan çıkarıldıktan sonra tamamen sıkıldıktan sonra kullanılmalıdır çünkü; fazla neftli boyalar çiçek zeminlerinde çok büyük dairesel şekiller meydana getirir ve zeminin görüntüsünü bozar.Tekne üzerine küçük serpmeler yapılması estetik olarak uygundur.

Ebru biz takımı

BİZ

Ebruda gel-git yapmak, tekneye çiçek, hatib yapmak için boya damlatmak ve su üzerine damlatılmış olan dairesel boya damlalarını şekillendirmek için kullanılan aletdir. Paslanmaz çelikten yapılan bızların genellikle ağaç sapları olur. 0,5 mm den başlayarak 7-8 mm ye kadar farklı çaplarda bizler kullanılabilir. uçlarının oval olması ve kaliteli malzemeden yapılmış olması gerekmektedir.

Ebru Tarakları

EBRU TARAĞI

Taraklı ebru denilen ebru çeşidini yapmak için kullanılan, sıklıklarına göre dar ve geniş taraklı diye adlandırılan, yaklaşık 5 cm uzunluğundaki tellerin tahta bir plakaya sıralı olarak tutturulması ile yapılan alettir. Sümbül yapmak için kullanılan ve tellerin yumurtamsı biçimde dizildiği “sümbül tarağı” da ebru da kullanılmaktadır.

Çelik ebru teknesi 35x50 cm

EBRU TEKNESİ

5-6 cm derinliğinde genellikle 35X50 cm ebatlarında paslanmaz krom nikel malzemeden imal edilmiş tepsiye benzer bir kaptır. Galvanizli saç, alimunyum hatta cam gibi malzemelerden bile ebru teknesi yapılmaktadır.

Desteseng

DESTE SENG

Ebru boyalarını “ezme” işlemi için kullanılan mermerden yapılmış bir araçtır.

Ebru kurutma sehpası

EBRU KURUTMA SEHPASI

Tekneden alınan ebrulu kağıdın düzgün ve hızlı bir şekilde kurutulması için tasarlanmış, genellikle 55X75 cm ebatlarında raflardan oluşan bir alettir.

Ebru boya kavanozları

EBRU BOYA KABI

Ebru boyalarının saklanacağı camdan imal edilmiş ağzı dar olmayan kaplardır. geleneksel ebruda zemin ebrusu için 3 farklı boya kabına ihtiyaç duyulduğundan, boyaların sıralarının gözle tespit edilmesi için 3 farklı ebatta ve yaklaçık 100 cc lik cam kaplar idealdir. çiçek boyalarının cam kapları ise daha küçük seçilebilir.

Ebru damlalıkları - pipet

DAMLALIK – PİPET

Boyaların içine öd, su, neft damlatmak için kullanılan aletdir. Ebru sanatında boyaların ayarının yapılması zor bir iştir, ve boyaların içlerine damlalar ile su ve öd katılır, yeterli miktarın tesbiti için acele etmeden ve tekrar tekrar deneyerek en iyi ayara ulaşılır.

Duyuru

Online
Alışveriş Başladı

Sanat Koleksiyonu

2006 Yılından beri faaliyette olan internet sitemizden, online olarak sanat eseri satın alabilirsiniz.