
- +90 216 335 11 02
- dokusuart@gmail.com
- Ümraniye / İstanbul - TR
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen “geleceğin ustaları” geleneksel sanatlar yarışmasının, ebru dalında birinci ve ikinciliğe layık eser bulunamayıp, dört tane üçüncülük ödülü verilmiş olduğunu birkaç gün önce tesadüfen duymuştum. İlk duyduğumda, söyleyen kişilerin dalga geçtiğini sanarak, birkaç kere cidden mi? Hadi canım! Bırakın dalgayı … gibi tepkiler verdiğimi belirtmek isterim.
Yarışmanın adı hakkında bile birçok eleştiri yapmak mümkün ise de, bu anlamsız sonuçları eleştirmenin daha gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu yarışmanın ebru jürisinde kimlerin olduğunu bu yazıyı yazmaya başladıktan sonra öğrendiğimi de belirtmek isterim. Yani bu sonuçları kimin verdiği ile ilgilenmekten daha çok, neden böyle açıklanması güç bir sonucun verildiği ile ilgilenmekteyim ve sayın jüri üyelerinden veya her kim bu sonuçları meydana getirdiyse, hepsinden aşağıdaki sorulara cevap vermelerini rica etmekteyim.
Bir yarışmanın derecelendirmesi o yarışmaya katılan eserlere göre yapılıyorsa, o yarışmada birinci ve ikinciliğe layık bir çalışmanın bulunamamasının mantıklı bir gerekçesi olabilir mi?
Birinci ve ikinci olabilecek güzellikte çalışma yok diyen karardan maksat; “hiç biriniz gelecekte usta olamayacaksınız!” demek mi?
Yarışmaların amaçlarından bir tanesi, günümüzde bu sanat ile ilgilenen kişilerin şevklerini biraz daha artırarak, daha istekli ve kaliteli işler yapmalarını sağlamak ise, bu anlamsız üçüncülük kaosunun amacı nedir?
Bu sanatın başlangıç tekniği olarak bilinen battal ebru tekniğinin derecelendirildiği bir yarışmada bu sonuçla verilen mesaj “siz daha bu işin başlangıcına gelememişsiniz ki, ustalığına eresiniz…” demek mi? (Başlangıç derken battal tekniğini küçümsediğim zannedilmesin, her zaman söylediğim gibi, battal gerçekten çok zor bir tekniktir ve bence en güzel ebrular battal ebrulardır.)
Bu yarışmanın katılımcılarına “yeteri kadar güzel battal yapamamışsınız” diyenler, aslında katılımcıların hocalarına , siz battal ebru yapmasını yeteri kadar öğretememişsiniz demek istemiş olabilirler mi?
Birinci ve ikinci olabilecek güzellikte eser bulamadık çünkü “birinci ve ikinci olabilecek battal ebru ya örnek ancak şunlar gibi olurdu” diyebilecekleri ortak 2 eser gösterebilirler mi?
…
Yukarıdaki sorular gibi daha birçok soru sormak mümkün ise de sözü fazla uzatmaya gerek yok. Bu gibi yarışmaları pek önemsemeyen biri olsam da, böyle bir sonuç karşısında aklıma takılanları belirtmeden geçemedim.
Önümüzdeki sene yapılacak olan dünya güzelliği yarışmasında veya uluslararası şarkı yarışmasında bizim ebru sanatımızdakine benzer bir sonuç çıktığını hayal etsenize. “Bu sene yarışmaya katılan kızların hiç biri güzel değil ama buraya kadar da zahmet etmişler, biz bunlara en azından birkaç tane üçüncülük verelim de ayıp olmasın…
Keşke birileri de günümüzün ustaları diye bir yarışma düzenlese de, bu gün usta olduklarına inananlar ve bazılarının usta dediği kişiler de bu yarışmaya katılsa ve bu sanatla ilgilenen ve kendine usta demeyen kişilerden kurulu bir jüri de bu ustaların eserlerini değerlendirse …
Adı böyle olan bir yarışmaya katılmakla kendilerini “usta” olarak görmediklerini açıkça beyan etmiş olan tüm arkadaşların bu tavırları bile, ödüllük bir durum iken onların emeklerini düşüncesize ve nezaketten uzak bir tavırla değerlendirdiğini zannedenlere teessüflerimi bildiriyorum.
Fatih Yeşil
2006 Yılından beri faaliyette olan internet sitemizden, online olarak sanat eseri satın alabilirsiniz.