Litvanya Tarihinde İlk Olarak Ebru Sanatı Eğitimi Projesi Düzenledik

Tarih ve Tabiat Vakfı ile Youth organizasyon Litvanyanın Alytus şehrinde “Ebru sanatı ile engelleri aşma ve sosyalleşme imkanı” adlı projeyi başarı ile gerçekleştirdi.
Projede eğitmen olarak Fatih Yeşil görev aldı. toplam 20 gün süren proje kapsamında 2 haftalık (10 gün) ebru eğitim seminerinin ardından, Vilnius Pedagoji Üniversitesinde 26-30 ocak 2009 tarihleri arasında Fatih Yeşil ve eğitime katılan İrma Cekanauskiene, Dalia Miliauskienė, Reda ve Loreta isimli litvanyalı öğretim görevlilerine ait çalışmalardan derlenen ebru sergisi yapıldı.

Ebru Projemizin Amacı

Ebru ile engelliliği aşmanın ve sosyalleşmenin olanağı’ projesinin amacı; genç engelli insanların kendilerini geliştirmelerini ve dışarıya açılmalarını sağlayacak yeni bir eğitim metodu geliştirmektir. Bu eğitim sürecinde kullanılan metotlar, katılımcıların ve eğitmenlerin genel eğitime teşvik edecek sosyal aktivitelere ve eğitim sürecine dahil olmasını sağlayacaktır.
Zihinsel ve karmaşık engeli olan genç insanlarla çalışmak hem eğitimci hem de öğrenci açısından çok zordur. Çoğunlukla bir yıllık birbirini izleyen davranış ve davranış tekrarları başarılı bir sonuç almada yardımcı olmaz ve çok zordur. Bu durum sanatta yeni bir teknik aramayı, Lituanya’da uyarlamayı ve yeni çalışma metotları yaratmayı teşvik etmiştir. Bu başarılı sonuçlar, geleneksel Türk sanatı olan Ebru’da teknik olarak kullanılabilir.
Ebru bazı etmenlerden dolayı seçilmiştir; sanat tekniğinin karmaşıklığı, engelli insanlara uyarlama olanağının olması ve ebrunun; su, renk ve sanat tedavisi gibi olan bir sanatın çok işlevli bir dalı olmasıdır. Bu doğal malzemeler kullanılarak oluşturulan geleneksel bir Türk sanatıdır. Bu Avrupa dışındaki kültür, gelenek ve dini anlamakta büyük bir fırsattır.
Bu proje zihinsel ve karmaşık engeli olan genç insanların eğitimcilerinin bu metodu nasıl kullanacaklarını öğretmek için tasarlanmıştır. Eğitim süreci bittikten ve inceleme yapıldıktan sonra bu metot; sergiler, daha fazla eğitim ve medya yolu ile daha geniş kitlelere tanıtılacaktır

Duyuru

Online
Alışveriş Başladı

Sanat Koleksiyonu

2006 Yılından beri faaliyette olan internet sitemizden, online olarak sanat eseri satın alabilirsiniz.